15. YY.dan günümüze kadar “ LEVANT “ olarak anılmış olan Doğu Akdeniz bölgesi, tarihte denizciliğin doğduğu ve geliştiği bir coğrafi alanı tanımlamaktadır. Son yıllarda çevresindeki hidrokarbon kaynakları ile dünyanın gündemine oturmuş olan ve 320.000 km2’lik geniş bir deniz alanına sahip olan bu bölgenin tam merkezinde, deniz ticaret yollarının kesiştiği bir noktada olan Kıbrıs adası da, asırlarca denizciliğin tarihsel süreçte gelişimine tanıklık yapmıştır.
Mısır, Miken, Minos, Fenike, Hitit, Asur, Yunan, Pers, Roma, Arap, Rodos Şövalyeleri, Venedik, Ceneviz, Memluk, Osmanlı ve İngilizler gibi birçok uygarlıkla, onların gemilerine ve denizcilerine ev sahipliği yapmış olan bu coğrafya, doğal olarak çok geniş bir denizcilik kültürel mirasını da günümüze kadar yaşatmıştır.
Levant Denizciliği Sergisi bu zengin mirası günümüze taşıyarak, yeni nesillerin bulundukları coğrafyada asırlarca yaşamış olan insanları, onların alışkanlıklarını, yaşamış oldukları sıkıntıları, başarılarını, denizleri kullanmakta göstermiş oldukları mahareti, denizin nimetlerinin toplumların refah seviyesini nasıl etkilediğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Girne Üniversitesi tarafından finanse ve organize edilen bu serginin küratörlüğü ve yapımcılığı Ali Rıza İşipek tarafından üstlenilmiştir. Sergimizde antik dönemden günümüze Levant kıyılarındaki denizciliği anlatan çeşitli yağlı boya tablolar, Yunan, Mısır ve Fenike gemileri ile Girne kayığının ahşap modellerini, 16. YY’da Piri Reis tarafından çizilmiş olan Levant limanlarının İznik Çinisi üzerine aktarılmış olan portolanları, çeşitli gravürler, denizcilik objeleri ve kitaplar yer almıştır.