Kıbrıs’ın Fethi Sergisi
Bir Fethin Hikayesi sergisinin amacı, bugüne kadar genellikle sadece akademik boyutu ile ele alınan ve tartışılan tarihimize sanatsal bir boyut katarak daha geniş kesimlere hitap edebilme şansını elde edebilmek ve her yönüyle öğretebilmektir. Girne Üniversitesi tarafından finanse ve organize edilen bu sergide öncelikle on altıncı asır Osmanlı donanmasının sahip olduğu tersane, gemi, silah ve personelin tanıtılmış, fethin deniz cephesinin tüm detayları ile ziyaretçilere aktarılması hedeflenmiştir..
Ali Rıza İşipek’in küratörlüğünü ve yapımcılığını üstlendiği sergide Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili bir çok ilk yer almaktadır. Osmanlı Ordusunun başında Kıbrıs’ın Fethi ile görevlendirilen Lala Mustafa Paşa, Kıbrıs tarihi açısından en önemli şahsiyet durumundadır. Buna karşılık Lala Mustafa’ Paşa’ya atfedilen yağlıboya bir portresi bulunmamaktadır. Günümüze kadar Lala Mustafa Paşa, biri ziyafet sofrasında, diğeri ise Gürcistan seferinde olmak üzere sadece iki adet minyatürde resmedilmiştir. Müze – Tarihci – Ressam işbirliği ile Lala Mustafa Paşa’nın bir yağlı boya portresi, birçok müzede, özellikle tarihi şahsiyetlere ait eserleri bulunan ressam Refik Aziz tarafından yapılmıştır. Sergide ressam Refik Aziz tarafından yapılmış olan ve yine Kıbrıs’ın Fethine katılmış olan Piyale Paşa, Kılıçali Paşa ile onaltıncı asrın iki ünlü denizcisi Barbaros Hayrettin ve Piri Reis’e ait yağlı boya eserlerde yer almaktadır.
Sergide portrelerin yanısıra özellikle Osmanlı – Venedik arasındaki mücadeleleri yansıtan ve yine müze – tarihçi – ressam işbirliği ile hazırlanmış olan eserlerde yer almaktadır. Bu tablolarda özellikle görsellikleri sayesinde yine Kıbrıs’ın fethine ait birçok olayı aydınlığa kavuşturmaktadır.
Bir Fethin Hikayesi sergisindeki diğer bir ilk ise, Kıbrıs’ın fethine dair savaşları oldukça detaylı bir şekilde aktarmış olan onaltıncı asır Venedik gravürlerinin, Osmanlı minyatür tekniğine uygun olarak yeniden betimlenerek İznik Çinilerine uyarlanmasıdır. Bu özgün çalışma ile hazırlanmış olan üç adet İznik Çinisi tablo sunmuş oldukları detaylar ile özellikle Lefkoşa ve Gazi Mağusa kuşatmaları hakkında adeta tek başlarına tüm savaşın özelliklerini, taraflarını, katılan birlikleri, top bataryalarını, kamp yerlerini, donanma gemilerini ve kuşatmaya olan katkılarını bir görsel zenginlik içinde ziyaretçilerin ve tarihçilerin beğenisine sunmaktadır.
Sergide yağlı boya ve kuşatma ile ilgili çini eserlere ilave olarak gemi modelleri, Osmanlı sancakları, Kıbrıs ve Levant ile ilgili portolon ve gravürler, 16 YY. Seyir aletleri replikaları da yer almaktadır.