Barbaros Kardeşlerin Cezayir’i Fethi – ( 1516 -1529 )
Ali Rıza İşipek
Girne Üniversitesi
Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü
Genellikle İspanya’dan kaçan Müslümanların kurdukları bir liman şehri olan Cezayir’de halk doğal olarak geçimlerini temin edebilmek ve özellikle de İspanyollardan intikam alabilmek maksadıyla, kalite tarzı gemileriyle İspanya sahillerine seferler düzenliyorlar ve kıyı şehirlerini veya tüccar gemilerini yağmalıyorlardı.
1510 yılında İspanyollar Cezayir’i işgal etmiş ve liman önündeki kayalıklar üzerine sahilden 200 metre açıklıkta bir kule inşa ederek limanı kontrol altına almış, şehir ise kuledeki topların ateş menzili içerisinde büyük bir baskı altına alınmıştı
1516 yılında Cezayir Beyi Selim El Tumi tarafından Oruç Reis’e bir haber gönderilerek kendilerini İspanyollardan kurtarması talep edilir. Oruç Reis bu çağrıya uyarak kaleyi kuşatır ancak daha sonra Cezayir Beyi Selim El Timu ile aralarında anlaşmazlık çıkar ve kendisini öldürerek şehrin hakimi olduğunu ilan eder. Oruç Reis Cezayir’in yeni kralı olmuş ancak şehir önündeki kale fethedilemediğinden İspanyol tehdidi 1529 yılına kadar devam etmiştir.
Bu bildiri; 1516 yılında Cezayir’in fethedilişi ve Cezayir devletinin kurulması süreci ile 1529 yılında Penon de Alger’in Barbaros Hayrettin tarafından fethedilmesi esnasında geçen olayları arşiv belgelerine dayalı olarak incelemeyi ve Cezayir devletinin kuruluşunda ve Akdeniz’de Osmanlı egemenliğinin yerleşmesinde Barbaros Kardeşlerin rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Kelimeler: Barbaros Hayrettin, Barbaros Kardeşler, Cezayir, Hızır Reis, Osmanlı Donanması, Penon de Alger